Bir araç takip sistemi , araç konumlarının kapsamlı bir resmi için bu filo verilerini toplayan yazılımla ayrı araçlarda otomatik araç konumunun kullanımını birleştirir . Modern araç takip sistemleri , aracın yerini belirlemek için yaygın olarak GPS veya GLONASS teknolojisini kullanır, ancak diğer otomatik araç konumlama teknolojisi türleri de kullanılabilir. Araç bilgileri , İnternet veya özel yazılım aracılığıyla elektronik haritalarda görüntülenebilir . Kentsel toplu taşıma yetkilileri , özellikle büyük şehirlerde, araç takip sistemlerinin giderek yaygınlaşan bir kullanıcısıdır .
Birkaç çeşit araç takip cihazı mevcuttur. Tipik olarak "pasif" ve "aktif" olarak sınıflandırılırlar. "Pasif" cihazlar GPS konumu, hız, yön ve bazen anahtar açık/kapalı, kapı açık/kapalı gibi bir tetikleyici olayı saklar. Araç önceden belirlenmiş bir noktaya geri döndüğünde, cihaz kaldırılır ve veriler değerlendirilmek üzere bir bilgisayara indirilir. Pasif sistemler, kablosuz indirme yoluyla veri aktaran otomatik indirme türünü içerir. "Aktif" cihazlar da aynı bilgileri toplar, ancak genellikle verileri neredeyse gerçek zamanlı olarak hücresel veya uydu ağları aracılığıyla değerlendirme için bir bilgisayara veya veri merkezine iletir .
Birçok modern araç takip cihazı hem aktif hem de pasif takip yeteneklerini birleştirir: bir hücresel ağ mevcut olduğunda ve bir takip cihazı bağlandığında, bir sunucuya veri iletir; bir ağ mevcut olmadığında, cihaz verileri dahili bellekte saklar ve daha sonra ağ tekrar kullanılabilir olduğunda depolanan verileri sunucuya iletir.
Tarihsel olarak, araç takibi, araca bir pille kendi kendine güç sağlayan veya aracın güç sistemine kablolanmış bir kutu takılarak gerçekleştirilmiştir. Detaylı araç tespiti ve takibi için bu hala en yaygın yöntemdir; bununla birlikte, birçok şirket, hem satış elemanı hem de araçları gibi birden çok varlığın izlenmesini sağlayan yeni ortaya çıkan cep telefonu teknolojileriyle giderek daha fazla ilgileniyor . Bu sistemler ayrıca aramaların, metinlerin, web kullanımının izlenmesini sağlar ve genellikle daha geniş seçenekler sunar.
GPS tabanlı izlemenin ana bileşenleri şunlardır:
Araç takip sistemleri, filo operatörleri tarafından filo takibi , rotalama, sevkiyat, araç içi bilgi ve güvenlik gibi filo yönetimi işlevleri için yaygın olarak kullanılmaktadır . Bazı araç takip sistemleri, filo yönetim yazılımıyla birlikte gelir veya bunlarla arayüz oluşturur . Ticari filo operatörlerinin yanı sıra, kentsel toplu taşıma ajansları , hizmetteki otobüslerin programa bağlılığını izlemek , araç otobüs terminaline yaklaştığında otobüslerin varış yeri tabelalarının otomatik olarak değiştirilmesini tetiklemek de dahil olmak üzere bir dizi amaç için teknolojiyi kullanıyor.(veya güzergah boyunca belirli bir otobüs durağı gibi bir otobüs güzergahı boyunca belirlenmiş başka bir konum) ve yolcular için önceden kaydedilmiş (veya hatta sentetik konuşma ) otobüs durağı, güzergah (ve varış noktası) veya hizmet duyurularının tetiklenmesi .
Amerikan Toplu Taşıma Birliği ABD'deki tüm geçiş otobüslerinin yarısı zaten tetik otomatik durdurma duyurularına bir GPS tabanlı araç takip sistemi kullanıyorlardı etrafında 2009 yılı başında, tahmin. [3] Bu, bir otobüs durağında, özellikle görme engelli müşteriler için aracın güzergah numarasını ve varış yerini bildiren harici anonslara (otobüsün kapısının açılmasıyla tetiklenen) veya dahili anonslara (zaten yolda olan yolculara) atıfta bulunabilir. otobüs (veya tramvay ) bir durağa veya her ikisine birden yaklaşırken bir sonraki durağı belirlemek ; ikincisi genellikle dahili bir LED ekranda veya LCD monitörde de görüntülenir.hoparlörler onları çalarken sisteme bağlı. Bir toplu taşıma aracı olarak rotasını takip ederken toplanan veriler genellikle sürekli olarak aracın gerçek konumunu ve zamanını programıyla karşılaştıran ve karşılığında sürücü için sık sık güncellenen bir ekran oluşturarak ona ne kadar erken veya geç olduğunu söyleyen bir bilgisayar programına beslenir. /herhangi bir zamanda, potansiyel olarak yayınlanan programa daha yakından uymayı kolaylaştırıyor.
Bu tür programlar da müşterilerine sunmak için kullanılan gerçek zamanlı bilgiler sadece bilgi vermek yerine, zaman yakın araç mevcut ilerleyişe göre, belirli bir durakta bir sonraki otobüs veya tramvay / tramvay gelişine kadar bekleme süresi olarak bir sonraki varışın planlanan saatine gelince. [4] Bu tür bilgileri sağlayan toplu taşıma sistemleri her durağa benzersiz bir numara atar ve bekleyen yolcular durak numarasını otomatik bir telefon sistemine veya transit sistemin web sitesindeki bir uygulamaya girerek bilgi alabilirler. [4] [5]
Bazı toplu taşıma operatörleri simgeler, müşterilerin bilgi için, her rotada hizmet otobüsler geçerli konumlarını tasvir eden, kendi web sitesinde sanal bir harita sağlamak [6] diğerleri sadece memurları veya diğer çalışanlara bu bilgileri sağlarken.
Diğer uygulamalar, bir çalışanın işvereni veya genç bir sürücüye sahip bir ebeveyn gibi sürüş davranışını izlemeyi içerir.
Araç takip sistemleri, tüketici araçlarında hırsızlık önleme , izleme ve geri alma cihazı olarak da popülerdir . Polis, takip sistemi tarafından yayılan sinyali takip edebilir ve çalınan aracın yerini tespit edebilir. Bir güvenlik sistemi olarak kullanıldığında, bir Araç Takip Sistemi, geleneksel bir araba alarmına ek veya ikame işlevi görebilir . Bazı araç takip sistemleri, acil durumlarda blok kapılar veya motor da dahil olmak üzere aracın uzaktan kontrol edilmesini mümkün kılar. Araç takip cihazının varlığı daha sonra sigorta maliyetini azaltmak için kullanılabilir, çünkü aracın kayıp riski önemli ölçüde düşer.
Araç takip sistemleri, motorlu araç hırsızlığını önlemek için Ulusal Sigorta Suç Bürosu (NICB) tarafından önerilen araç korumasına yönelik "katmanlı yaklaşımın" entegre bir parçasıdır . Bu yaklaşım, belirli bir araca ilişkin risk faktörlerine dayalı olarak dört güvenlik katmanı önerir. Araç Takip Sistemleri böyle bir katmandır ve NICB tarafından polisin çalıntı araçları kurtarmasına yardımcı olmada "çok etkili" olarak tanımlanmaktadır.
Bazı araç takip sistemleri, örneğin bir alarm tetiklendiğinde veya araç izinsiz hareket ettiğinde veya bir coğrafi sınırdan çıktığında veya girdiğinde bir telefona veya e-postaya otomatik uyarı göndererek çeşitli güvenlik sistemlerini entegre eder .
Bu teknolojinin kullanıldığı diğer senaryolar şunları içerir:
Araç takip sistemleri dünya çapında yaygın olarak kullanılmaktadır. Bileşenler çeşitli şekil ve biçimlerde gelir, ancak çoğu GPS teknolojisini ve GSM hizmetlerini kullanır. Daha yeni Araç takip sistemleri ayrıca düşük güç tüketimi ve optimize edilmiş veri aktarım hızları sağlayabilen en son NB-IoT teknolojisini kullanır. Ek olarak, bu sistemler WiFi gibi kısa menzilli veri iletişim sistemlerini de içerebilir . Çoğu gerçek zamanlı izleme sunarken, diğerleri veri kaydedicilere benzer bir şekilde gerçek zamanlı verileri kaydeder ve okunmak üzere saklar. Bu gibi sistemler, belirli noktalar çözüldükten sonra takip ve kayıt yapar ve raporlara izin verir.
Araç OBD izleme sistemleri , hafif, orta veya ağır hizmet araçlarının yerleşik tanılama (OBD) bağlantı noktasına takılan OBD GPS izleyicilerinden yararlanır . Bir hücresel OBD GPS izci, konum ve diğer araç performans verilerini hücresel kablosuz ağ üzerinden sunucuya göndermek için doğrudan baz istasyonu ile iletişim kurar. Genellikle, izleme cihazı OBD bağlantı noktasından güç alır ve GPS sinyalini almak için bir GPS modülü ile birlikte yerleşik bir anten içerir. Ek olarak, OBD izleyicileri, araç teşhis ve yakıt tüketimiyle ilgili verileri almak için farklı araç alt sistemleriyle iletişim kurar. Kullanıcılar, bir masaüstü/dizüstü bilgisayardan bağımsız yazılım veya web tarayıcısı kullanarak veya akıllı telefon uygulamalarını kullanarak bilgileri görüntüleyebilir.
Hırsızlığı önlemenin yanı sıra , araç takibinin en yaygın kullanımı lojistik ve nakliyedir. Bu sistemler, bireysel bir filo yöneticisine kesin ve sabit konum telematiği sağlamak için GPS ve GSM teknolojisini kullanır. Bu sistemler tipik olarak aşağıdaki gibi istatistikleri izlemek için özelliklerle donatılmıştır; yakıt tüketimi, ortalama hız, mevcut sürücü süresi ve konumu. AB yönetmelikleri , sürücülerin belirli bir günde çalışmasına izin verilen saatlere daha fazla kısıtlama getirdiğinden, bu teknolojiye yönelik talepte son zamanlarda bir artış olmuştur . Şu anda günde 9 saat ile sınırlıdır. [8]Şirketler, mal taşıması beklenen herhangi bir araca yasal olarak takograf takmak zorundadır. Bu yükümlülük, birçok kişinin potansiyel olarak külfetli bu yükümlülüğü dağlama girişiminde bulunmasına, bunun yerine onu bir faydaya dönüştürmesine neden oldu. Filo yönetim sistemleri GPS ve GSM teknolojisini kullanır. Doğaları gereği daha kapsamlı teşhis özellikleri ile donatılmış olmalarına rağmen, diğer izleyici türleri gibi.
Gibi diğer kullanımları Fragman İzleme, Yakıt İzleme, Mesafe Hesaplama, Varlık İzleme, ve Saha Satış hepsi bir filo yönetim çözümü dahil edilebilir.
Geleneksel olarak araç takip sistemlerini kullanmadığı bilinen endüstriler (lojistik ve ulaşım endüstrileri, geleneksel olarak araç takip sistemini operasyonlarına dahil eden endüstrilerdir) süreçlerini veya işlerini geliştirmek için yaratıcı şekillerde kullanmaya başladılar.
Ağırlama endüstrisi, müşteri hizmetlerini iyileştirmek için bu teknolojiyi yakaladı. Örneğin, Singapur'da lüks bir otel, VIP'lerini otele ulaştıklarında karşılayabilmelerini sağlamak için limuzinlerine araç takip sistemleri kurmuştur.
Gıda dağıtım kamyonlarında kullanılan araç takip sistemleri, soğutulmuş bölmenin sıcaklığı, güvenli gıda saklama sıcaklıkları aralığının dışına çıkarsa uyarı verebilir. Araç kiralama şirketleri de kiralama filolarını izlemek için kullanıyor.